Op 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) officieel in werking. Deze Europese richtlijn verplicht dat digitale producten en diensten toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking. Dat klinkt logisch (en dat ís het ook) maar voor veel ondernemers is het niet meteen duidelijk wat er precies verwacht wordt.
Toch is het belangrijk om nu al actie te ondernemen. In deze blog leggen we uit wat je moet weten en hoe je je website eenvoudig kan voorbereiden.
Wat houdt de EAA in?
De EAA wil drempels verlagen voor mensen met een beperking, zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan het digitale leven. Denk aan websites, apps, digitale betalingen, klantenportalen… Al deze toepassingen moeten binnenkort voldoen aan bepaalde toegankelijkheidsnormen.
In Vlaanderen zijn de officiële richtlijnen nog in ontwikkeling, maar de Europese deadline van 28 juni 2025 staat vast.
Moet jij iets doen?
Dat hangt af van de grootte van je onderneming. De EAA maakt een uitzondering voor zogeheten micro-ondernemingen. Dat zijn bedrijven die:
- minder dan 10 werknemers tellen, én
- een jaaromzet of balanstotaal hebben van maximaal 2 miljoen euro.
Val je binnen deze categorie? Dan ben je vrijgesteld van de verplichtingen. Maar dat betekent niet dat je helemaal niets hoeft te doen.
Waarom toch actie ondernemen als je bent vrijgesteld?
Als micro-onderneming ben je niet wettelijk verplicht om je website volledig toegankelijk te maken volgens de EAA. Toch is het een goed idee om alvast de eerste stappen te zetten. Waarom?
- Je toont maatschappelijk engagement. Toegankelijkheid is geen luxe, het is een basisrecht.
- Je bent voorbereid op toekomstige vragen of wijzigingen, bijvoorbeeld van overheidsinstanties zoals de FOD Economie.
- Je verhoogt je bereik en gebruiksvriendelijkheid. Een toegankelijke website is voor iedereen aangenamer in gebruik.
Hoe kan nvolve helpen?
Bij nvolve bieden we een laagdrempelige oplossing aan voor micro-ondernemingen:
Wij kunnen een geautomatiseerde toegankelijkheidsaudit uitvoeren en op basis van die informatie een toegankelijkheidsverklaring op maat van jouw website voorzien. Zo toon je aan dat je werk maakt van inclusie, ook al ben je niet wettelijk verplicht.
Wat als je geen micro-onderneming bent?
Dan is het belangrijk om tijdig werk te maken van digitale toegankelijkheid. De deadline van 28 juni 2025 nadert snel, en een inhaalbeweging vergt tijd en inspanning. Neem gerust contact met ons op: we denken graag met je mee over een haalbaar stappenplan.
Meer weten?
Je vindt alle officiële informatie over de EAA op de website van de Vlaamse overheid:
Heb je vragen of wil je als micro-onderneming meteen een audit laten inplannen?
Samen zorgen we voor een toegankelijke digitale wereld.